Kennisbank : FAQ > Malware

Nee, dit moet door een gespecialiseerd bedrijf zoals een computerwinkel of systeembeheerder bij u in de buurt gebeuren. Daarbij wordt Malware niet door Incura veroorzaakt en valt derhalve buiten onze service.

Lees in de FAQ Hoe verwijder ik Malware van mijn pc? meer over het (laten) verwijderen van Malware.

Om reden van de veiligheid van uw patiëntgegevens raden wij dit af. Wanneer uw pc Malware heeft binnengehaald kan de veiligheid van uw Incura-systeem niet langer worden gewaarborgd.

Zeer waarschijnlijk ontvangt u bij het opstarten van Incura en elders in het programma steeds de foutmelding ‘Kan de eigenschap style van een niet-gedefinieerde verwijzing of een verwijzing naar een lege waarde niet ophalen’. Niet alleen zult u dit als storend ervaren, het maakt de werking van Incura ook onvoorspelbaar. Bovendien is gebleken dat gegevens niet altijd goed opgeslagen kunnen worden. Zelfs als deze foutmelding niet verschijnt, kan onvoldoende worden gegarandeerd dat gegevens in Incura correct en veilig worden opgeslagen. Te meer reden om de computer direct te laten nakijken door een gespecialiseerd bedrijf zoals een computerwinkel of systeembeheerder bij u in de buurt.

Lees in de FAQ Hoe verwijder ik Malware van mijn pc? meer over het (laten) verwijderen van Malware.

Voor het verwijderen van Malware kunt u in de meeste gevallen terecht bij een systeembeheerder in uw omgeving of een gespecialiseerde computerwinkel. Incura Customer Support kan dit niet voor u doen. Dit valt buiten onze service. Ook wanneer het betekent dat u Incura niet kan gebruiken omdat Malware op uw computer de werking ervan belemmerd. U zult Malware moeten laten verwijderen door iemand die daar de expertise voor in huis heeft.

Wij hebben echter wel goede ervaring met het programma Malwarebytes. Dit programma kunt u vergelijken met een anti-virusprogramma. Net zoals een anti-virusprogramma zoveel mogelijk virussen weert van uw pc kunt u met Malwarebytes proberen om Malware van de pc te verwijderen. U kunt gratis het programma Malwarebytes downloaden via deze link: www.malwarebytes.org .

Let op: Evenals met anti-virusprogramma’s is er geen 100% garantie dat Malwarebyes de Malware ook echt van uw computer kan verwijderen. Daarom kunt u zich toch het beste wenden tot een computerwinkel of een anders persoon die gespecialiseerd is in het verwijderen van de Malware.

Onderstaande lijst is een opsomming van namaak zoekmachines. Indien één van deze zoekmachines op uw pc aanwezig is, dan is er een grote kans dat uw pc is geïnfecteerd met Malware. Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software. Wanneer uw pc met Malware is geïnfecteerd kunt u Incura, delen van Incura en vaak ook andere websites niet meer gebruiken.

Het is dus erg belangrijk dat u uw computer vrij houdt van deze kwaadwillende software.

Meer over Malware en hoe deze te verwijderen leest u in de FAQ Hoe verwijder ik Malware van mijn pc?

  1. Websearch. In de adresbalk van de webbrowser staat dan zoiets als http://websearch.fastosearch.info...  2. Babylon. In de adresbalk van de webbrowser staat dan http://search.babylon.com

  3. SafeFinder. In de adresbalk van de webbrowser staat dan http://search.safefinder.com

  4. Doko. In de adresbalk van de webbrowser staat danhttp://www.doko-search.com

Er zijn meerdere methodes waarop u snel kunt zien of er Malware op uw pc staat. De twee meest gebruikte zijn:

  1. U krijgt in bij het opstarten van Incura, maar ook tijdens het gebruik van Incura de foutmelding ‘Kan de eigenschap style van een niet-gedefinieerde verwijzing of een verwijzing naar een lege waarde niet ophalen’ te zien. Tot noch toe werd bij alle keren dat deze melding in Incura werd getoond, Malware op de betreffende pc geconstateerd.

  2. Bij het openen van een nieuw tabblad in de internet browser verschijnt er een andere zoekmachine dan u gewend bent. Deze namaak- of schijnzoekmachines leiden u naar andere zoekresultaten dan vertrouwde zoekmachines (bijvoorbeeld Google) dat zouden doen. Enkele voorbeelden van schijnzoekmachines hebben wij geplaatst in de FAQ: Namaak/schijnzoekmachines. Indien dit het geval is, bevat uw computer Malware. 

Malware kan op verschillende manieren op uw computer terecht komen.

Vaak komt het voor dat tijdens het installeren van (veelal gratis) software, zogenaamde ‘advertentieondersteunende software’ wordt mee geïnstalleerd. Het hoofdproduct dat u download is dan vaak wel onschuldig, maar kan gratis gemaakt worden omdat het door Malware wordt gesponsord. Mensen onderschatten vaak hoe geregeld dit voorkomt en hoe stiekem ongewenste extra software op de pc wordt gezet. Een ander, meer bekende term voor dit fenomeen, is ‘adware’, een samenvoeging van het Engelse advertising-supported software.

Daarnaast kan het – veelal per ongeluk – bezoeken van louche websites, ook voor een malware-infectie zorgen. Hierbij kunt u o.a. denken aan cracksites, sites waar gratis muziek gedownload kan worden en adult sites. Een ander voorbeeld is websites waar u toevallig de zoveelste bezoeker bent en gefeliciteerd wordt als ‘zogenaamde winnaar’ van een ‘zogenaamd product'. Advertenties die te mooi lijken om waard te zijn, zijn dat vaak ook!
Op een aantal van dit soort websites wordt zelfs direct bij het openen een programmaatje op uw pc geïnstalleerd. Het leed is dan al geschied voordat u er erg in heeft. Devies is uiteraard, hier zoveel mogelijk bij weg te blijven.

Tot slot kunnen ook verwisselbare media zoals USB-sticks, externe harde schijven of SD-kaarten uit digitale camera’s dragers van malware zijn indien ze eerder via een ander computer zijn geïnfecteerd.Wanneer u deze foutmelding in Incura ziet dan heeft u malware op uw pc staan. Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software. Wanneer uw pc met Malware is geïnfecteerd kunt u Incura, delen van Incura en vaak ook andere websites niet meer gebruiken.

Het is dus erg belangrijk dat u uw computer vrij houdt van deze kwaadwillende software.

Meer over Malware en hoe deze te verwijderen leest u in de FAQ Hoe verwijder ik Malware van mijn pc?

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software. Het woord is een samenvoeging van het Engelse malicious software (kwaadwillende software). Malware hoeft niet altijd meteen een virus te zijn. Toch, wanneer uw computer ermee is geïnfecteerd, dan heeft u ongewenste rommel op uw pc staan dat mogelijk schadelijk is.

In de meeste gevallen uit Malware zich als ongewenste en vaak expliciete reclames die zich ineens in uw webbrowser nestelen. Ook kan uw standaard zoekmachine (bijvoorbeeld Google) zijn overgenomen door een alternatieve zoekmachine, met de bedoeling u naar louche websites te lokken. In het voorbeeld hieronder wordt u in de verleiding gebracht om op de advertentie te klikken. Wij adviseren u dat nooit te doen.

Incura zelf veroorzaakt geen Malware op uw computer. Het is echter wel zo dat wanneer uw pc met Malware is geïnfecteerd u Incura, delen van Incura en vaak ook andere websites niet meer kunt gebruiken.

Het is dus erg belangrijk dat u uw computer vrij houdt van deze kwaadwillende software.

Lees hier hoe u Malware van uw computer kunt (laten) verwijderen.