Kennisbank : FAQ > Incura Pro powered by Abakus app

De afgelopen periode hebben we gewerkt aan een vernieuwde therapeuten app met nieuwe functies, een verbeterde prestatie en stabiliteit. Ook dankzij de tips en ideeën van alle app gebruikers, is de vernieuwde therapeuten app gebruiksvriendelijker geworden. U kunt makkelijker navigeren en de koppeling met uw Incura omgeving is verbeterd. 

Incura Pro app heet voortaan Incura Pro powered by Abakus app 
Een belangrijk verschil is dat we de Incura Pro app ook geschikt hebben gemaakt voor gebruik met Abakus Compleet. Op deze manier kunnen we beide platformen effectiever van nieuwe ontwikkelingen laten profiteren. De vernieuwde Incura Pro app heeft nu ook een wat ander logo, in lijn met de aangepaste naam. De gratis therapeuten app is ook weer beschikbaar voor iOS (Apple) en Android en kan gebruikt worden op uw mobiel of tablet.

Wat kunt u allemaal met deze vernieuwde therapeuten app?
Bekijk in de Google Play store (Android) of de Apple App store (Apple, iPhone) onder de naam 'Incura Pro powered by Abakus' de huidige mogelijkheden een aanpassingen ten opzichte van de vorige versies. Voor optimaal gebruik van de app is het belangrijk de laatst beschikbare versie te gebruiken.

Bestaande gebruikers

 • iOS (Apple): binnen de Apple App Store kunt u de app vernieuwen met de knop ‘Update’. Met het indrukken van deze knop wordt de oude versie verwijderd en de nieuwe versie geplaatst. Eén van de nieuwe functies is dat we in het vervolg u actief attenderen op het beschikbaar komen van een nieuwe versie.
 • Android: u kunt de vernieuwde app via de Google Play Store updaten. Let op: als de update aangeeft niet te kunnen installeren, kan dat opgelost worden door de bestaande app op het telefoontoestel te verwijderen en daarna opnieuw te installeren.

Bij een eerste installatie of een herinstallatie moet de volgende procedure worden gevolgd om toegang tot de gegevens van uw Incura omgeving te krijgen. 

 1. Open de Incura Pro powered by Abakus app;
 2. Vul uw Incura gebruikersnaam en wachtwoord in (gelijk aan de desktopversie) en tik op INLOGGEN;
 3. Binnen enkele minuten ontvangt u een éénmalige SMS met een pincode op het telefoonnummer dat geregistreerd staat in de desktopversie van Incura. Voer de pincode in en tik op CONTROLEREN;
 4. Kies een zelfbedachte 5-cijferige pincode. U kunt daarnaast ook kiezen voor inloggen met vingerafdruk (afhankelijk van uw smartphone);
 5. U kunt nu inloggen met uw pincode.

Nieuwe gebruikers
Als nieuwe gebruiker kunt u de vernieuwde therapeuten app gratis downloaden in de Apple App Store en de Google Play Store. Om gebruik te kunnen maken van de app, dient u enkele handelingen binnen uw Incura omgeving te verrichten en een pincode te kiezen. Meer informatie hierover vindt u in de bijbehorende handleiding.

Handleiding
In de app onder de optie ‘Info’ staat naast de officiële documenten, ook een PDF handleiding. Op de telefoon is het handig om het scherm te kantelen zodat de handleiding beter (groter) leesbaar wordt.
Ook kunt u hier de handleiding vinden. 

Goed om te weten
Net als voorheen wordt er geen informatie opgeslagen op uw toestel. Elk scherm dat u binnen de app opent, wordt direct vanuit Incura gevuld. Zodra het scherm wordt gesloten, is de informatie niet meer op uw toestel aanwezig. Links bovenin in de app is een zogenaamd ‘hamburger’ menu beschikbaar waaronder de verschillende functies staan.

Aanpassingen en nieuwe functionaliteiten in de therapeuten app worden ook beschreven in de beide Stores.

De toegang tot de app is vergelijkbaar met toegang tot uw desktop versie. Als u dus een bepaalde gebruiker blokkeert, heeft deze persoon ook via de app geen toegang meer tot de gegevens van uw desktop versie.

Ja, de app is ook beschikbaar voor GGZ klanten.

Nee. Op dit moment is dat nog niet mogelijk.

U zou wel – indien voorhanden – de sms voor de registratie van de app kunnen ontvangen op een Nederlands nummer en deze dan invoeren op het toestel zonder de Nederlandse landcode. De langere termijn verwachting is dat de app ook voor andere landcodes beschikbaar gaat worden. Het betreffende Nederlandse nummer moet dan wel worden ingevuld bij de medewerker in de desktop versie.
 

De app kan crashen indien de aanmelding fout gaat. Vaak heeft dit te maken met de manier waarop het telefoonnummer is ingevuld. 

 1. In de desktop versie dient het telefoonnummer met 0031612345678 worden ingevuld.
 2. In de app dient het telefoonnummer met 0612345678 worden ingevuld.

Bij ander gebruik dan hier omschreven, gaat de aanmelding fout. Afhankelijk van de telefoon kan de app hierdoor crashen.

tags: crasht, crashed, ingeven, landnummer, landcode, nummer

De app maakt onderscheidt in het afsluiten van de app en afmelden voor de app.

Wanneer u de app heeft gebruikt en hem enkel wilt sluiten om hem de volgende keer weer op te kunnen starten, moet u de app afsluiten. Hoe u de app afsluit, is afhankelijk van uw telefoon. Voor de iPhone geldt: klik op de home-knop. Eventueel kunt u vervolgens nog tweemaal op de home-knop klikken. Nu verschijnen alle apps die u onlangs heeft gebruikt. ‘Swipe’ de apps naar boven en de apps sluiten volledig af.

Wanneer u binnen de app via het I-icoon op afmelden klikt en de vraag ‘weet u het zeker?’ met ja beantwoord, meldt u zich af voor de app. Hiermee geeft u eigenlijk aan de app in het vervolg niet meer te willen gebruiken. Mocht u de app op een later moment toch nog willen openen, moet u de aanmeldprocedure opnieuw doorlopen. Dit betekent dat u nogmaals uw gebruikersnaam en wachtwoord van uw desktop versie moet invoeren, opnieuw een sms-code ontvangt en vervolgens een nieuwe pincode moet bedenken. 

Wanneer uw vraag of probleem met de app niet tussen de veelgestelde vragen terug te vinden is, kunt u een melding maken. 

U kunt een melding maken door een e-mail te sturen naar app@incura.nl. Om uw melding snel en juist in behandeling te kunnen nemen, is het van belang dat u de volgende gegevens vermeldt: 

 • Wat voor type telefoon u gebruikt: een iPhone of een Android telefoon;
 • Welk type iPhone of Android u gebruikt; bijvoorbeeld iPhone 5 of Samsung Galaxy;
 • Welke versie van de app u gebruikt. Dit kunt u zien door in de app op het hamburger menu te tikken en vervolgens op 'instellingen' te tikken. Onderaan het scherm, als laatste regel, staat de versie van de app. In de bovenste grijze balk leest u welke versie van de app u gebruikt;
 • Indien bekend, of u gebruikt maakt van 3G/4G/5G of WiFi.

Wanneer u een foutmelding krijgt bij het inloggen in de app, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Controleer daarom de volgende punten:

 • Heeft u de app al geactiveerd? Lees in de handleiding hoe u de app kunt activeren. 
 • Heeft de hoofdgebruiker/admin-gebruiker van uw praktijk in de desktop versie de medewerkers ingesteld als gebruikers van de app?
 • Is tijdens het instellen van de gebruikers van de app in de desktop versie het juiste telefoonnummer ingevoerd? Let op: de telefoonnummers moeten in de desktop versie worden ingevoerd met 0031. 
 • Heeft u bij het opstarten van de app uw gebruikersnaam juist ingetoetst?
 • Heeft u bij het opstarten van de app uw pincode juist ingetoetst?
 • Bestaat uw pincode enkel uit cijfers? De pincode accepteert namelijk enkel cijfers en geen letters of andere tekens.
 • Heeft u bij het opstarten van de app uw telefoonnummer juist ingetoetst?

Lukt het na het doornemen van deze punten niet om in te loggen in de app?
Dan kunt u contact opnemen met onze Customer Support via 088 - 946 2273. 

De stappen voor het activeren van de app leest u in de handleiding (in hoofdstuk 1 'App activeren').

Wanneer u de app niet kunt vinden, kunnen er verschillende oorzaken/oplossingen zijn: 

iPhone/iPad

 • Uw iPhone of iPad dient minimaal iOS versie 8.02 te hebben om de app te kunnen downloaden. Uw iOS versie vindt u op uw iPhone/iPad via 'Instellingen > Algemeen > Info > 'Versie'. 
 • Voor iPhones geldt dat de app alleen werkt vanaf iPhone 4s of hoger.
 • Wanneer u op uw iPad de app wilt downloaden, dient u specifiek te zoeken naar apps die geschikt zijn voor iPhone. Uw tablet zoekt standaard waarschijnlijk naar apps specifiek bedoeld voor tablets. De app is echter primair ontwikkeld voor de telefoon. Links bovenin op uw iPad ziet u enkele filters genoemd waaronder ‘alleen iPad’. Tikt u met uw vinger op ‘Alleen iPad’ dan verschijnen er twee keuzes. Verander de keuze naar ‘Alleen iPhone’. Nu zal de app wel verschijnen en kunt u deze downloaden.

Android telefoon/tablet

 • Uw telefoon dient voorzien te zijn van versie 5 of hoger. Hoe u op uw telefoon kunt vinden welke versie u heeft, is afhankelijk van het type telefoon. Echter, heeft u niet versie 5 of hoger dan wordt de app niet in de Google Play Store gevonden/getoond. Voor toestellen die ouder zijn dan 3 jaar is dit al snel het geval.
 • Meestal is de app op een tablet niet in de Google Play Store te vinden.

NB: Op Microsoft Windows Mobile, RIM BlackBerry OS, Nokia Symbian en Xiaomi MIUI wordt de app niet ondersteund.

Voor de iPad geldt, omdat u de app al op uw telefoon gedownload heeft, dat de app zich nu bij u in de ‘cloud’ bevindt. In plaatst van de tekst ‘Downloaden’ ziet u het symbool van een wolkje met een pijl naar beneden. Door op dit symbool te klikken, haalt u de app op uit de ‘cloud’. Nu is de app op uw iPad beschikbaar.

In principe ontvangt u een sms met de pincode 2 tot 5 minuten nadat u uw gebruikersnaam, wachtwoord en telefoonnummer heeft ingevuld.

Duurt het aannemelijk langer dan 5 minuten, probeert u de aanvraag dan na tenminste één uur opnieuw.
Ontvangt u dan wederom geen sms, neem dan contact op met onze Customer Support via 088 - 946 2273.

Zie ook de handleiding, hoofdstuk 1 'App activeren'.

De snelheid waarop u een sms ontvangt, hangt onder andere af van uw provider en van eventuele vertragingen in de telefonie die zich af en toe kunnen voordoen.

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Meest aannemelijk is dat de pincode niet goed is geregistreerd.

 • Door de app af te sluiten en daarna op te starten, komt u in het opstartscherm terecht;
 • Naast de mogelijkheid de pincode in te vullen, staat er ook een ‘tandwiel’ rechts bovenin het scherm. Tik hierop om de app te ontkoppelen;
 • Hierna kan opnieuw ingelogd worden en daarmee verbinding gemaakt worden met uw desktop versie.

Mocht het weer niet lukken, neem dan contact op met onze Customer Support op 088 -946 2273.

Het gebruik van de app is veilig. De inlogprocedure gaat via uw inloggegevens van uw desktop versie met een éénmalige sms als extra controle.
Deze sms controle verloopt via uw mobiele nummer dat al in het systeem bekend is. Vervolgens kunt u met een eigen pincode de app beveiligen. Dus een niet makkelijk te raden pincode is hierbij belangrijk. Ook kan de vingerafdruk gekozen worden voor het inloggen in de app.

Bovendien moet u het gebruik van de app eerst instellen in uw desktop versie. Hoe u de app activeert, leest u in de handleiding in hoofdstuk 1 'App activeren'. Zodra u deze toegang heeft geactiveerd, kunt u binnen uw desktop versie expliciet toegang geven aan elke medewerker die gebruik wil maken van de app.
Tot slot is de app zo gebouwd dat er geen gegevens permanent worden opgeslagen op uw telefoon. Deze veiligheidsmaatregel is genomen om te borgen dat patiëntgegevens, in geval van verlies of diefstal van de apparatuur, voor derden niet beschikbaar zijn. Dit betekent wel dat u altijd online moet zijn wilt u de app kunnen gebruiken.

Waar u de app kunt downloaden, is afhankelijk van het besturingssysteem van uw mobiele telefoon. Voor de iPhone is de app te downloaden in de Apple App store en voor een Android telefoon in de Google Play Store.

Let op:

iPhone/iPad

 • Uw iPhone of iPad dient minimaal iOS versie 8.02 te hebben om de app te kunnen downloaden. Uw iOS versie vindt u op uw iPhone/iPad via 'Instellingen > Algemeen > Info > 'Versie'. 
 • Voor iPhones geldt dat de app alleen werkt vanaf iPhone 4s of hoger.
 • Wanneer u op uw iPad de app wilt downloaden, dient u specifiek te zoeken naar apps die geschikt zijn voor iPhone. Uw tablet zoekt standaard waarschijnlijk naar apps specifiek bedoeld voor tablets. De app is echter primair ontwikkeld voor de telefoon. Links bovenin op uw iPad ziet u enkele filters genoemd waaronder ‘alleen iPad’. Tikt u met uw vinger op ‘Alleen iPad’ dan verschijnen er twee keuzes. Verander de keuze naar ‘Alleen iPhone’. Nu zal de app wel verschijnen en kunt u deze downloaden.

Android telefoon/tablet

 • Uw telefoon dient voorzien te zijn van versie 5 of hoger. Hoe u op uw telefoon kunt vinden welke versie u heeft, is afhankelijk van het type telefoon. Echter, heeft u niet versie 5 of hoger dan wordt de app niet in de Google Play Store gevonden/getoond. Voor toestellen die ouder zijn dan 3 jaar is dit al snel het geval.
 • Meestal is de app op een tablet niet in de Google Play Store te vinden.

NB: Op Microsoft Windows Mobile, RIM BlackBerry OS, Nokia Symbian en Xiaomi MIUI wordt de app niet ondersteund.

Gezien het zeer beperkte aantal gebruikers, is de app niet beschikbaar voor Windows mobiele telefoons. U kunt wel gebruik maken van de app op iOS en Android telefoons en tablets.

De app ondersteund twee verschillende desktop programma’s: Incura en Abakus Compleet.

Bekijk in de Google Play store (Android) of de Apple App store (Apple, iPhone) onder de naam 'Incura Pro Powered by Abakus' de huidige mogelijkheden en aanpassingen ten opzichte van de vorige versies. Voor optimaal gebruik van de app, is het belangrijk de laatst beschikbare versie te gebruiken.

Ja, de Incura Pro powered by Abakus app en het gebruik ervan is gratis. Dit zit bij de alles-in-één prijs voor zowel Incura als Abakus Compleet inbegrepen.

Uiteraard wel exclusief de kosten voor het gebruik van uw mobiele data (telefoon) abonnement.
Let u tevens op de (extra) kosten van internet (roaming) bij gebruik in het (verre) buitenland. Zorg dat u op de hoogte bent bij bezoek aan het buitenland wat de telefoon(data) kosten zijn. Op de EU website is informatie beschikbaar.