Conversatie beginnen

Hoe komt Malware op mijn computer?

Malware kan op verschillende manieren op uw computer terecht komen.

Vaak komt het voor dat tijdens het installeren van (veelal gratis) software, zogenaamde ‘advertentieondersteunende software’ wordt mee geïnstalleerd. Het hoofdproduct dat u download is dan vaak wel onschuldig, maar kan gratis gemaakt worden omdat het door Malware wordt gesponsord. Mensen onderschatten vaak hoe geregeld dit voorkomt en hoe stiekem ongewenste extra software op de pc wordt gezet. Een ander, meer bekende term voor dit fenomeen, is ‘adware’, een samenvoeging van het Engelse advertising-supported software.

Daarnaast kan het – veelal per ongeluk – bezoeken van louche websites, ook voor een malware-infectie zorgen. Hierbij kunt u o.a. denken aan cracksites, sites waar gratis muziek gedownload kan worden en adult sites. Een ander voorbeeld is websites waar u toevallig de zoveelste bezoeker bent en gefeliciteerd wordt als ‘zogenaamde winnaar’ van een ‘zogenaamd product'. Advertenties die te mooi lijken om waard te zijn, zijn dat vaak ook!
Op een aantal van dit soort websites wordt zelfs direct bij het openen een programmaatje op uw pc geïnstalleerd. Het leed is dan al geschied voordat u er erg in heeft. Devies is uiteraard, hier zoveel mogelijk bij weg te blijven.

Tot slot kunnen ook verwisselbare media zoals USB-sticks, externe harde schijven of SD-kaarten uit digitale camera’s dragers van malware zijn indien ze eerder via een ander computer zijn geïnfecteerd.

Bestanden kiezen of sleep bestanden hierheen
Was dit artikel nuttig?
Ja
Nee
  1. Systeembeheer

  2. Geplaatst

Opmerkingen