Conversatie beginnen

Identiteitsvaststelling patiënt

Het is wettelijk verplicht om de identiteit van uw patiënten te controleren voor verzekerde zorg. Incura geeft u een aantal mogelijkheden om aan te tonen dat u de identiteit heeft vastgelegd. Als u dit niet heeft gedaan mag u officieel geen ‘verzekerde’ zorg declareren. Indien u dit bij een controle niet kunt aantonen, bestaat de kans dat u die behandelingen moet terugbetalen aan de verzekeraar. In Incura kunt u door de registratie van het identiteitsnummer aantonen dat u een identiteitsbewijs heeft gezien. Daarnaast wordt via de COV ook nog eens de BSN bevestigd die op het identiteitsbewijs wordt weergegeven.

Om te verzorgen dat u aan deze wettelijke eis voldoet zijn er twee opties:

  • In Incura vult u in het patiëntdossier onder Patiëntgegevens > Persoonsgegevens de velden ‘WID’ en ‘WID-nummer’ in, conform de regels rondom de identiteitsvaststelling WID controle.
    Lees hier meer over wat WID inhoudt en dat u dit bijvoorbeeld kunt verkrijgen aan de hand van een paspoort.

  • Het is ook mogelijk om behalve de BSN een vinkje bij ‘vergewist’ te plaatsen. Dit mag u echter alleen doen indien de identiteitsvaststelling van de patiënt via een 'betrouwbare bron' wordt uitgegeven. 

Deze registratie is uw eigen verantwoordelijkheid. WinBase adviseert in de meeste gevallen de WID-registratie, zoals hierboven beschreven.

Lees hier meer over de identificatieplicht in de zorg.

Relevante FAQ's

Relevante nieuwsitem (GGZ)

Bestanden kiezen of sleep bestanden hierheen
Was dit artikel nuttig?
Ja
Nee
  1. Systeembeheer

  2. Geplaatst

Opmerkingen