Conversatie beginnen

Jaarwerk 2021 - Incura volwassenen GGZ

Het jaarwerk 2021 voor Volwassenen GGZ is beschikbaar geworden. Incura maakt onderscheid tussen de jaarwerk-functies voor de Volwassenen GGZ en de Jeugd GGZ.

Voor de overgang naar het nieuwe jaar is het belangrijk dat u binnen Incura het jaarwerk uitvoert. Dit wordt stap-voor-stap uitgelegd in de Handleiding Jaarwerk 2021 onderaan deze pagina. Daarnaast kunt u ook de video opname van het jaarwerk webinar terugkijken. Deze video kunt u vinden onder Multimedia.

Het jaarwerk bestaat grofweg uit twee hoofdonderdelen:

 • de jaarwerkstappen in Incura Zorg (EPD)
 • het jaarwerk in de Incura Boekhouding

Het is belangrijk om eerst het jaarwerk binnen Incura Zorg uit te voeren en daarna verder te gaan met de boekhouding.

Actuele zorgverzekeringsgegevens
In januari mogen patiënten nog steeds wisselen van zorgverzekeraar en/of verzekering en is VECOZO bezig met het updaten van de verzekeringsgegevens. Om zo weinig mogelijk declaraties terug te krijgen, adviseren we het jaarwerk pas begin februari uit te voeren.

Eigen tarieflijsten
In tegenstelling tot eerdere jaren hebben wij geen gegevens ontvangen van verzekeraars die afwijken van (een percentage van) de NZa-tarieven. Naast de NZa-tarieven vindt u daarom voor 2021 geen aanvullende bronlijsten.

Welke verzekeraar onder welk concern (omzetplafonds)
De indeling van verzekeraars onder concerns volgt in principe de definitie van ‘inkoopconcerns’ uit het UZOVI-register. Deze indeling kan per jaar verschillen en is van groot belang voor de bewaking van uw (eventuele) omzetplafonds! Een DBC of BGGZ-traject telt mee voor het plafond van het concern waartoe de verzekeraar behoorde op de begindatum. Belangrijke wijzigingen in de indeling van 2021 zijn:

 • CARESQ verzorgt vanaf 2021 alleen nog de zorginkoop voor UZOVI 3360 (EUCARE/Aevitae), en niet langer voor UZOVI’s 3353 (Caresq) en 3362 (One Underwriting);
 • VRZ is per 2021 gesplitst in drie separate inkoopconcerns: ENO (UZOVI 3347 – ENO), ONVZ (UZOVI 3343 – ONVZ, VVAA, PNO, Jaaah) en ZENZ (UZOVI 7085 – Zorg & Zekerheid);
 • De labels Besured, National Academic en Promovendum vallen vanaf 2021 onder het concern VGZ. De UZOVI is hierdoor gewijzigd naar 8965.

Boekhouding

In de boekhouding bepaalt de factuurdatum het boekjaar waarin uw omzet wordt geboekt. Gaat u in januari de zittingen van december factureren? Zet dan de factuurdatum op 31-12-2020, zo komt de omzet in het juiste boekjaar.

->  Is uw Incura-omgeving gekoppeld aan een boekhouding in MUIS?
Jaarwisselingen in MUIS vergen geen extra acties.  U kunt gewoon factureren, mutaties inlezen en de bank boeken.

->  Is uw Incura-omgeving gekoppeld aan een boekhouding in Intelly?
Op 1 januari 2021 wordt automatisch een nieuw boekjaar (plank) aangemaakt met alle benodigde dagboeken (mappen). Er is geen specifieke handeling nodig om het nieuwe jaar in te richten of het oude jaar af te sluiten.
Advies: ons advies voor de Intelly-boekhoudingen is om in het nieuwe jaar even op de boekhouding te klikken zodat het boekjaar ook daadwerkelijk wordt aangemaakt. Dat gebeurt zodra u de boekhouding opent. Doe dit een keer voordat u gaat facturen, of voordat u gaat crediteren. Zodra de bankmutaties in 2021 in de Dagboekbank verschijnen, kunt u deze gelijk gaan verwerken.

JWGGZ2021_Handleiding_Jaarwerk_volwassenen_GGZ_2021_v1.1.pdf

 1. 1042 KB
 2. Bekijken
 3. Downloaden
Bestanden kiezen of sleep bestanden hierheen
Was dit artikel nuttig?
Ja
Nee
 1. Systeembeheer

 2. Geplaatst
 3. Geüpdatet

Opmerkingen